Web Sitesi Yazılımı

Web sitesi yazılımı biraz genel bir kavramdır. İstediğimiz içerikte bilgiyi izah edici olmayabilir. Web tabanlı yazılım yapabilmek için, her hangi bir web yazılım dilini bilmek gerekiyor. Asp, php bunlardan sadece ikisi. Yazılım dilini bilmeden yazılım yapabileceğini düşünmek de mümkün değildir. Yazılım dilleri de günlük konuşma dillerinde ki farklılığa benzerler. Aynı şeyi farklı işaretleme yöntemi ile iletişim kurmadır. Tabi bu kadar basit değil sanki. Her dil diğerinden daha nitelikli ve daha profesyonel olduğunu iddia ediyor. Bu iddiasının altını da farklı bir çok argüman ile dolduruyor. Neyi hangi dille daha iyi yapabilirsin? Bu bira da dili nasıl kullandığına bağlı değil mi? Örnek günde 1500 kelime konuşarak kendini ifade eden de var 150 kelime konuşarak kendini ifade eden de var. Hangisi dili daha iyi kullanıyordur?

Web sitesi yazılımı dil öğrenmeden sonra projelendirme aşamasıdır. Yazılımı yapılacak sitenin projelendirilmesi gerekir. Nasıl projelendirilir? Şöyle, yapılacak web sitesi belirlenir. Alış veriş sitesi mi, normal şirket sitesi mi, kişisel Blok mu, sanatsal site mi bu gibi sorular üzerinden sitenin ismi ve tasarımı şekillendirilir.

Web yazılım aslında web tasarımdan sonra başlar. Çünkü tasarlanan sitenin inter aktif bir niteliğe büründürülecekse yazılıma ihtiyaç olur. Veri tabanı ve güncelleme ihtiyacı var ise, bu doğal olarak ancak yazılım ile mümkündür. Bu durum da veri tabanı tasarlanması ve yapılması süreci de önemli oluyor demektir. Bu başlı başına uzmanlık alanıdır. Burada bahsettiğimiz veri tabanı tasarlama, yoğun içeriği olmayan siteler için geçerlidir. Yoksa veri tabanı yazılımı da tasarımı da başlı başına zor, sıkıntılı ve profesyonellik gerektirir.

Web sitesi yazılım, seçilen yazılım dili ile yayınlanan siteyi, veri tabanını ve yönetim panelini etkileşimli hale getirebilme sürecidir. Hatta ihtiyaç ve istek var ise, siteyi ziyaret eden ziyaretçide form, yorum, mail ve benzeri farklı yol ve yöntemler ile bu etkileşim sürecine dahil edilebilir. Yazılım ile bu yapılabilir. İhtiyaç var ise bu yazılım yapılır. Yazılımın başarısı bu etkileşim, en az kod ile, en hızlı çalışan performans ile tüm tarayıcılarda ve son teknoloji de dikkate alındığın da mobilde bile performanslı çalışmasındır. Yazılım da canlı süreçtir. Yazılımı yapılan bir site zamanla yenilenmesi gerekir. Tarayıcıların yenilenmesi, yayın tekniğinin yenilenmesi yazılımın da sürekli yenilenmesini koşut hale getirmektedir. Web yazılım günümüzün en hızlı yenilenen dili ve teknolojisidir.